Гайсин

Новини


Важливе від Міністерства освіти і науки України

Колеги, вітаємо!

Щотижнева розсилка від Міністерства повертається у новому році! У нашому першому листі 2021 року ви дізнаєтесь про найважливіші новини з моменту останньої розсилки і ознайомитесь із роз'ясненнями важливих питань. Сьогодні – про підключення шкіл до е-журналів та е-щоденників, тривалість занять під час дистанційного навчання, проєкт типової освітньої програми для 5-9 класів та про інші важливі новини. Також у листі – добірка корисних можливостей і матеріалів для вас. 

РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН: ТРИВАЛІСТЬ ЗАНЯТТЯ ПІД ЧАС ДИСТАНЦІЙНОГО ФОРМАТУ І ЗАРАХУВАННЯ СЕРТИФІКАЦІЇ ЯК АТЕСТАЦІЇ

Тривалість заняття під час дистанційного формату навчання лишається незмінною. 

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який набув чинності з 1 січня 2021 року, обмежує час безперервної роботи з технічними засобами навчання, зокрема комп’ютерами, планшетами, іншими гаджетами. Водночас тривалість навчальних занять, визначена ст. 10 Закону “Про повну загальну середню освіту", лишається незмінною.

Докладніше читайте у роз’ясненні МОН за посиланням

 Успішне проходження сертифікації має бути зараховано як проходження атестації педагогічним працівником, а також є підставою для присвоєння йому відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання. Це передбачає Закон “Про повну загальну середню освіту”. Даний процес не потребує надання жодних додаткових документів чи проведення будь-яких заходів, пов'язаних із вивченням діяльності педагога.  Докладніше про це – у відповідному листі-роз’ясненні МОН.

 ЗАТВЕРДЖЕНО ПРОФСТАНДАРТ ВЧИТЕЛЯ

Затверджено професійний стандарт за професіями "Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти", "Вчитель закладу загальної середньої освіти", "Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)". Стандарт втілює сучасний підхід до визначення переліку та опису загальних і професійних компетентностей вчителя. До загальних компетентностей увійшли громадянська, соціальна, культурна, лідерська та підприємницька, а до професійних – зокрема інформаційно-цифрова, проєктувальна, інноваційна, а також здатність до навчання впродовж життя.   Переглянути стандарт можна за посиланням, а ось у цьому матеріалі МОН – ознайомитись із деталями про документ. 

ПІДКЛЮЧЕННЯ ШКІЛ ДО СЕРВІСУ Е-ЖУРНАЛІВ ТА Е-ЩОДЕННИКІВ

Після успішного тестування модуля е-журналів та е-щоденників МОН розпочало поширення сервісу серед шкіл, що ще не мають їх у користуванні, на безкоштовній основі. Алгоритм підключення закладу до E-Journal відбувається в чотири кроки і докладно описаний за посиланням

БЕЗКОШТОВНЕ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ЗАГИБЛИХ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ

З 1 січня 2021 року набув чинності закон щодо безкоштовного харчування у закладах освіти дітей загиблих захисників України. Документ розширює перелік осіб, для яких Закон “Про освіту” та інші спеціальні закони передбачають безоплатне харчування. Так, відтепер органи державної влади та місцевого самоврядування, яким підпорядковуються державні та комунальні заклади дошкільної, загальної середньої, професійної чи фахової передвищої освіти, мають забезпечувати безоплатним харчуванням зокрема й дітей загиблих героїв.  Докладніше про це – за посиланням

ПРОЄКТ ТИПОВОЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ 5-9 КЛАСІВ: ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ

Міністерство запрошує до громадського обговорення проєкту Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. Будемо вдячні за вашу думку щодо цього документа! У проєкті представлені два варіанти типових навчальних планів:  для закладів з навчанням українською мовою; для закладів, у яких є класи (групи) з навчанням мовою корінного народу або національної меншини поряд з державною мовою, й закладів, у яких є класи (групи) з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини. Докладніше про цей проєкт читайте за посиланням, а сам документ завантажуйтеось тут

ЩОРІЧНА ПРЕМІЯ УЧАСНИКАМ ЗНО З НАЙВИЩИМ РЕЗУЛЬТАТОМ

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Указу Президента про Премію учасникам ЗНО, які здобули повну загальну середню освіту та отримали максимальну кількість балів за результатами тестування. Проєкт документа передбачає заснування 20 щорічних премій, які виплачуватимуться одноразово. Кожна Премія становитиме 5 тисяч гривень. Докладніше про це – ось тут.

З 1 СІЧНЯ ЗАРПЛАТИ ОСВІТЯН ЗБІЛЬШИЛИСЯ НА 20%

У Держбюджеті на 2021 рік для МОН передбачені видатки обсягом 139,5 млрд грн, що на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. В основному це кошти на збільшення заробітної плати з 1 січня на 20% та з 1 грудня 2021 року – на 8,4%. Зокрема, видатки на освітню субвенцію (заробітні плати освітян) складають 99,65 млрд грн (у 2020 році – 80,9 млрд грн).  Деталі про це – ось тут.

МОЖЛИВОСТІ ТА КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ОСВІТЯН

  • Триває реєстрація на перший онлайн-курс із циклу "30 кроків до Нової української школи: навчаємо громадянина".  Для проходження курс буде доступний з 20 січня.
    "30 кроків до Нової української школи: навчаємо громадянина" – цикл з 4 онлайн-курсів, які мають різні тематичні акценти. Базовий вступний курс "Стартуємо до успішної школи" відкриває доступ до наступних курсів – для шкільних адміністраторів, для педагогів і для громади, яка хоче співпрацювати зі школою.  Деталі про курс – за посиланням
  •  Онлайн-платформа “Всеукраїнська школа онлайн”, яка допомагає організувати якісне дистанційне навчання. Протягом першого місяця роботи платформи її відвідали понад 2 млн користувачів. Наразі на платформі вже зареєстровано понад 60 тис користувачів.
  • Щоб користуватись платформою, необхідно пройти безкоштовну реєстрацію. 
    Вона дає можливість записатися на навчальні курси, переглядати матеріали та слідкувати за своїми досягненнями. За цим посиланням можна переглянути відеоінструкції щодо реєстрації на сайті та використання платформи для організації дистанційного та змішаного навчання.
  •  Серія вебінарів для підвищення рівня обізнаності педагогів та фахівців ІРЦ щодо психолого-педагогічного супроводу дітей з ООП та турботи про психічне здоров’я дітей під час навчання. Їх організовує МОН спільно з Центром здоров’я і розвитку "Коло сім’ї" та за підтримки українсько-швейцарського проєкту "Психічне здоров’я для України" (Mental Health for Ukraine, MH4U). 
    За посиланням – графік вебінарів, для участі необхідно зареєструватися заформою.
  • Запис вебінару “Особливості закупівель і впровадження НАССР у сфері організації харчування у закладах освіти”. Під час заходу експерти МОН і Мінекономіки розказали, як планувати і здійснювати закупівлі послуг з харчування, які особливості має тендерна документація і чим важлива система управління безпечністю харчування НАССР.
    Вебінар відбувся в межах кампанії “Освіта у нових громадах від А до Я”, яку реалізує швейцарсько-український проєкт DECIDE – “Децентралізація для розвитку демократичної освіти” та проєкту “Архітектура реформ в Україні” за фінансової підтримки ЄС.
    Онлайн-запис вебінару доступний для перегляду на Facebook-сторінці МОН за посиланням. Матеріали вебінару будуть доступні за цим посиланням
  •  Посібник для вчителів “Як працювати з радянським минулим на уроках історії”. Його створено в межах проєкту "Радянське минуле: (пере)осмислення історії", який проходив у 2019-2020 роках. 
    Посібник – у відкритому доступі за посиланням.  Докладніше про сам проєкт – ось тут

ПІДСУМКИ ЗМІН У ШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ ЗА 2020 РІК

Наостанок пропонуємо вам згадати 2020 рік – у спеціальному матеріалі Міністерство зібрало ключові зміни і новації у шкільній освіті, які відбулись протягом вже минулого року. Зокрема, тут – про затвердження нового Держстандарту базової середньої освіти, понад 5,2 млрд грн субвенцій на розвиток шкільної інфраструктури, організацію безпечного навчання у школах в умовах карантину. Ознайомлюйтесь із повним переліком і деталями за посиланням

 На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку. Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка. 

 З любов'ю 
команда Міністерства освіти і науки України





15.01.2021 | Aдмін

Вернутись назад