Гайсин

Новини


Важливе від Міністерства освіти і науки України

На зв’язку – Міністерство освіти і науки із щотижневою добіркою найважливіших новин і цікавих можливостей. Сьогодні читайте про опитування керівників і педагогів щодо роботи закладів освіти в умовах пандемії, конкурс відеоробіт “Будь помітним на дорозі”, громадське обговорення проєкту Положення про ліцей та інші важливі новини.

ЗАВТРА ЗАВЕРШУЄТЬСЯ РЕЄСТРАЦІЯ НА ЗНО 2021

Вже завтра, 5 березня, завершується реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні 2021 року. 

5 березня – останній день, визначений для відправлення поштою реєстраційних документів для участі в ЗНО. Дату подання документів до регіонального центру оцінювання якості освіти визначають за відтиском штемпеля на поштовому конверті. Регіональні центри продовжуватимуть опрацьовувати документи, отримані після 5 березня, однак за умови, що вони відправлені у встановлені терміни.

Документи в регіональних центрах оцінювання якості освіти опрацьовують у міру їх надходження, але не довше ніж протягом 10 робочих днів. Документи, надіслані після 5 березня, опрацьовувати не будуть.

Перевірити стан опрацювання реєстраційних документів після надсилання можна за допомогою спеціального сервісуПро всі деталі ЗНО 2021 дізнавайтесь на сайті УЦОЯО.

 ШКОЛА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: ТРИВАЄ ТЕМАТИЧНЕ ОПИТУВАННЯ

До 15 березня триває тематичне опитування керівників і педагогів щодо роботи закладів освіти під час карантину. Опитування є частиною інтерактивного порадника “Школа в умовах пандемії”.

Відповіді на запитання анкети допоможуть з’ясувати наявні потреби закладів, ефективно планувати підтримку, удосконалювати державну політику щодо реагування на виклики пандемії та мінімізувати її негативний вплив на освітній процес.

Радимо залучити до роботи з опитуванням колег, зокрема заступників директора, шкільних психологів, соціальних педагогів та вчителів. Так педагогічний колектив зможе надати додаткову інформацію та цінний зворотний зв’язок. Будемо вдячні за відповіді! Вони допоможуть ще ефективніше підтримувати заклади освіти в умовах карантину.

Порадник “Школа в умовах пандемії” для керівників і колективів шкіл та профтехів у інтерактивному форматі доступний за посиланням. Його розробили МОН, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та Центр SeeD. 

Рекомендації, поради та ідеї, включені до порадника, допоможуть закладам ефективно забезпечити неперервну якісну та інклюзивну освіту в умовах кризи, піклуючись про безпеку, фізичне та емоційне здоров’я учнів.

Більше інформації про порадник – за посиланням.

 КОНКУРС ВІДЕОРОБІТ “БУДЬ ПОМІТНИМ НА ДОРОЗІ”

Для привернення уваги до обов’язкового використання світлоповертальних елементів під час пересування по вулицях і дорогах у темний час доби оголошено всеукраїнський конкурс соціальних відеоробіт “Будь помітним на дорозі”.

До участі в конкурсі запрошуються зокрема і учні шкіл. Конкурс триває протягом березня-квітня 2021 року. Строки подання робіт – з 15 березня до 18 квітня. 

Колективна відеоробота має бути оригінальною та соціально спрямованою в наступних напрямах:

  • позитивний приклад використання дітьми та молоддю світлоповертальних елементів на одязі або на засобах пересування; 
  • носіння одягу зі світлоповертальними елементами; 
  • привернення уваги громадськості до важливості використання світлоповертальних елементів заради безпеки на дорозі. 

Про вимоги до робіт, процес подання на конкурс та інші важливі деталі читайте за посиланням

Підбиття підсумків конкурсу та церемонія нагородження переможців відбудеться у травні під час проведення І-го етапу Тижня безпеки дорожнього руху в Україні. У разі несприятливої епідемічної ситуації нагородження відбудеться дистанційно.

 ГРОМАДСЬКЕ ОБГОВОРЕННЯ: ПРОЄКТИ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЛІЦЕЙ ТА ПОРЯДКУ ВИГОТОВЛЕННЯ, ВИДАЧІ ТА ОБЛІКУ ДОКУМЕНТІВ ПРО ПОЧАТКОВУ ОСВІТУ

Міністерство ініціює повторне проведення громадського обговорення проєкту Положення про ліцей.

Ключовими питаннями, на які просимо звернути увагу, є можливість утворення в складі ліцею структурних підрозділів, що забезпечують здобуття дошкільної, початкової та базової середньої освіти, а також присвоєння ліцею статусу опорного. Проєкт положення завантажуйте за посиланням, а деталі про нього читайте ось тут

Зауваження та пропозиції до проєкту у вигляді порівняльної таблиці просимо надсилати до 2 квітня на v_bozhinskiy@mon.gov.ua.

 Також МОН повторно пропонує для громадського обговорення проєкт Порядку виготовлення, видачі та обліку документів про початкову освіту.

Він передбачає виготовлення та зберігання оригіналу електронного документа про початкову освіту в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). За бажанням батьків учня може бути видано паперову копію такого документа, яка засвідчується керівником закладу освіти. Таку копію може бути виготовлено й шрифтом Брайля. Завантажуйте проєкт за посиланням, докладніше про нього читайте тут

Пропозиції та зауваження до проєкту просимо надсилати до 25 березня наstorchak@mon.gov.ua з темою повідомлення “Документи про початкову освіту. Громадське обговорення”.

РОЗПОЧАЛАСЬ СЕРТИФІКАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ 2021: РЕЗУЛЬТАТИ ПЕРШОГО ЕТАПУ З’ЯВЛЯТЬСЯ НЕ ПІЗНІШЕ 17 БЕРЕЗНЯ

27 лютого відбувся перший етап сертифікації педагогічних працівників 2021 – незалежне тестування фахових знань та умінь учителів початкової школи. Участь у ньому взяли 1622 вчителі.

Результати тестування та інформацію про допущення чи недопущення учасників до наступного етапу сертифікації буде розміщено в кабінетах учасників не пізніше 17 березня.

Наступний етап сертифікації – самооцінювання власної педагогічної майстерності – заплановано на період з 29 березня до 20 квітня. Його проводитиме Державна служба якості освіти.

Докладніше про перший етап сертифікації 2021 читайте тут

УХВАЛЕНО ПЕРЕЛІК ПІДРУЧНИКІВ ДЛЯ 4-ГО КЛАСУ, ЯКІ МОЖУТЬ ДРУКУВАТИСЯ ЗА КОШТИ ДЕРЖБЮДЖЕТУ В 2021-МУ

Колегія МОН ухвалила перелік підручників для 4-го класу, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету в 2021 році за підсумками ІІ етапу конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників у 2020-2021 роках.

Також наразі розробляється новий порядок відбору підручників. Проєкт передбачає доступ до фрагментів підручників в електронній версії на всіх етапах конкурсного відбору. Крім того, планується забезпечити відкритість і прозорість проведення кожного етапу Конкурсу і відкритий список експертів, які будуть проводити експертизу.  Докладніше про це читайте за посиланням На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку.  Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка . До наступного четверга!  

З любов'ю команда Міністерства освіти і науки УкраїниКолеги, вітаємо! 





05.03.2021 | Aдмін

Вернутись назад