Гайсин

Новини


Цікаві новини від МОН

РЕКОМЕНДАЦІЇ МОН ЩОДО БЕЗПЕКИ ДІТЕЙ У ЦИФРОВОМУ ПРОСТОРІ

Збільшилася кількість випадків небезпечної поведінки дітей, яка загрожує їхньому життю та здоров’ю, зокрема – в соцмережах. Щоб підвищити обізнаність вчителів, керівників закладів освіти, батьків та їхніх дітей, МОН розробило рекомендації для проведення додаткових профілактичних заходів закладами освіти серед дітей та інформування батьків.Право дитини на безпеку та захист є базовим і поширюється на її життєдіяльність як онлайн, так і офлайн. Діти мають право здобувати знання та підтримку у використанні цифрового середовища. Надавати таку підтримку є спільною відповідальністю батьків, педагогічних працівників, суспільства загалом. 

Найбільшої уваги щодо профілактики потребують підлітки (12-17 років), оскільки це етап активного формування самооцінки, інтересів, моральних уявлень, соціальних установок та потреби в спілкуванні з однолітками.

Під час організації профілактичних заходів варто орієнтуватися на формування навичок безпечної поведінки в цифровому середовищі та здобуття знань щодо:

  • прав людей (зокрема, права в цифровому середовищі);
  • електронної участі (в ухваленні рішень); 
  • збереження здоров’я під час роботи з цифровими пристроями; 
  • механізмів захисту прав, що порушуються в інтернеті, а також способів отримати допомогу.

Якщо дитина стала жертвою будь-яких проявів насильства, експлуатації, вербування або маніпуляцій у цифровому просторі, варто одразу звертатися до Національної поліції України та надіслати повідомлення про правопорушення до департаменту кіберполіції Національної поліції України. Психологічну допомогу та підтримку можна отримати за номерами телефонів:

 Національна гаряча лінія з питань протидії насильству та захисту прав  дитини: 

0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних), 16 111 (безкоштовно з мобільних); 

онлайн-консультація для підлітків у Teenergizer;

чатбот у Telegram і Viber, який допоможе дізнатися, куди звертатися по допомогу.

Докладніше про це читайте ось тут.

 У ШКОЛАХ СТАРТУЄ ОСВІТНЯ ПРОГРАМА “СУПЕРГЕРОЇ FAST”
ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ОБІЗНАНОСТІ ПРО СИМПТОМИ ІНСУЛЬТУ

Щоб навчити дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою, в українських школах розпочинається освітня програма ”Супергерої FAST”, яку підтримує МОН. Долучитись до програми може кожна школа України.

Концепція НУШ має на меті навчати дітей життєво необхідним навичкам та компетенціям у природний для них спосіб: через гру, співпрацю, спілкування. Запропонована програма є прикладом компетентнісного підходу до навчання та надає дітям важливі знання про основи здоров’я і про те, як звернутися за невідкладною медичною допомогою. Долучитися до програми може кожна школа в Україні. Для цього потрібно лише зареєструватися на сайті. Після реєстрації вчитель отримує безкоштовний доступ до усіх навчальних та методичних матеріалів для проведення тематичних уроків. Програма передбачає 5 інтерактивних занять, після яких діти отримують звання Супергероя FAST та відповідний сертифікат. На підтвердження успішного проходження програми організатори пропонують всім Супергероям FAST фотографуватися в масках та завантажувати фотографії для встановлення рекорду Гіннеса – найбільшого в інтернеті фотоальбому Супергероїв. Долучитися до рекорду можна за посиланням. Маску можна роздрукувати прямо з сайту, або ж виготовити з кольорового паперу. Дізнатися більше про програму і долучитись до супергеройських сімей можна на її сайті та у цьому матеріалі МОН

 ВСЕУКРАЇНСЬКА ШКОЛА ОНЛАЙН СТАНЕ ЧАСТИНОЮ
ЄДИНОГО ДЕРЖАВНОГО ПОРТАЛУ ЦИФРОВОЇ ОСВІТИ

Онлайн-платформа “Всеукраїнська школа онлайн” стане частиною Єдиного державного порталу цифрової освіти “Дія. Цифрова освіта” – Уряд затвердив відповідне Положення

Вебпортал “Дія. Цифрова освіта” вже сьогодні є універсальним інструментом навчання для людей різних вікових категорій і професій. Він постійно наповнюється освітніми матеріалами, серіалами з одночасною можливістю перевірити (черезЦифрограм) і підвищити рівень цифрової компетентності користувачів. 

На порталі також передбачена можливість пройти курси (зокрема, вчителям і школярам) та отримати сертифікати з організації інтерактивного дистанційного навчання, цифрової грамотності для вчителів, підприємництва, фінансової та медійної грамотності, кібербезпеки, штучного інтелекту, діджитал-маркетингу тощо. Водночас платформа “Всеукраїнська школа онлайн” теж активно наповнюється за підтримки міжнародних партнерів. Розробляється мобільний застосунок, триває робота над розширенням функціоналу. Наступний крок – розроблення та затвердження нормативно-правових актів, які визначатимуть порядок наповнення ВШО освітніми матеріалами, уроками, а також унормування процедури проведення експертизи цих матеріалів.  Докладніше про це читайте за посиланням.

 СТАРТУВАВ ПРОЦЕС РОЗРОБЛЕННЯ НОВОГО ПОРЯДКУ
КОНКУРСНОГО ВІДБОРУ ПІДРУЧНИКІВ

В Інституті модернізації змісту освіти стартував процес розроблення нового порядку конкурсного відбору підручників. Основна мета – розв’язання проблем якості шкільної літератури, які накопичувалися впродовж попередніх декількох років. Згідно з проєктом нового порядку, повні електронні версії підручників будуть доступними на всіх етапах конкурсного відбору. Буде забезпечено відкритість та прозорість проведення кожного етапу конкурсу, а надання підручникам грифів відбуватиметься до початку проведення конкурсного відбору за результатами розгляду їх експертними комісіями. Також особливу увагу буде приділено дизайнерському виконанню підручників, дотриманню санітарно-гігієнічних вимог до них. Деталі про це – за посиланням.

На сьогодні все! Дякуємо, що залишаєтесь із нами на зв’язку. Дати нам поради щодо вдосконалення цих листів ви можете за посиланням. Нам дуже важлива ваша думка .

 





12.03.2021 | Aдмін

Вернутись назад











Погода в Україні Календар свят і подій Ця сторінка була відвідана Лічильник повідомлень разів з 01 січня 2014 року