Гайсин

Новини


Як запобігти небезпечній поведінці дітей в інтернеті

   Міністерство освіти і науки  України розробило рекомендації щодо проведення заходів, які запобігали б небезпечній поведінці дітей в інтернеті та інформували батьків та школярів з цієї теми.

«Останнім часом збільшилася кількість випадків небезпечної поведінки дітей, що загрожує їхньому життю та здоров’ю. Зокрема, йдеться про вплив соціальних мереж в інтернеті. Для підвищення обізнаності вчителів, керівників закладів освіти, батьків та їхніх дітей МОН розробило рекомендації для проведення додаткових профілактичних заходів закладами освіти серед дітей та інформування батьків», — ідеться на сайті МОН.

Найбільшої уваги щодо профілактики, на думку міністерства, потребують підлітки 12–17 років, оскільки це етап активного формування самооцінки, інтересів, моральних уявлень, соціальних установок та потреби в спілкуванні з однолітками. Під час організації профілактичних заходів учителям варто орієнтуватися на формування навичок безпечної поведінки в цифровому середовищі та здобуття знань щодо:

-прав людей (зокрема, прав у цифровому середовищі)

--електронної участі (в ухваленні рішень);

збереження здоров’я під час роботи з цифровими пристроями;

-механізмів захисту прав, що порушуються в інтернеті, а також способів отримати допомогу.

Важлива роль родини в запобіганні потрапляню підлітків у небезпечні ситуації в інтернеті.Батькам під час комунікації з дитиною варто, зокрема:

-говорити про безпеку в інтернеті та допомагати розвивати критичне мислення, вчити робити аргументований вибір та нести відповідальність за його результати;

-будувати відкриті та довірливі стосунки з дитиною;

-формувати корисні звички використання ґаджетів і цифрового середовища та підвищувати самооцінку дитини, дозволяти дитині самостійно робити вибір і бути відповідальною за це;

заохочувати користуватися ґаджетами в зонах видимості дорослих;

встановлювати часові межі користування ґаджетами та контролювати додатки, ігри, вебсайти та соціальні мережі, якими користується дитина, та їх відповідність віку дитини;

-бути уважними до ознак страху чи тривоги, зміни поведінки, режиму сну та апетиту.

У разі виявлення, що дитина стала жертвою будь-яких проявів насильства, експлуатації, вербування або маніпуляцій у цифровому просторі, варто одразу звернутися до Національної поліції України та надіслати повідомлення про правопорушення до департаменту кіберполіції Національної поліції України (цілодобово).

Психологічну допомогу та підтримку можна отримати за номерами телефонів:

- 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних), - 16 111 (безкоштовно з мобільних); Нагадаємо, додаткову інформацію щодо безпеки дітей в інтернеті можна знайти на сайті МОН.

Джерело:сайт Вінницької ОДА

http://www.vin.gov.ua/news/ostanni-novyny/34665-bezpeka-ditei-u-tsyfrovomu-prostori-mon-nadaie-rekomendatsii-dlia-pedahohichnykh-pratsivnykiv-ta-batkiv

 





17.03.2021 | Aдмін

Вернутись назад











Погода в Україні Календар свят і подій Ця сторінка була відвідана Лічильник повідомлень разів з 01 січня 2014 року