Гайсин

Новини


Новини від МОН

Колеги, вітаємо!

Сьогодні у нашій щотижневій розсилці читайте про актуальні дати цьогорічного ЗНО, старт Global Teacher Prize Ukraine 2021, рекомендації для потенційних авторів та укладачів модельних навчальних програм для 5-9 класів та про інші важливі новини. 

Також у листі – добірка цікавих можливостей і корисних матеріалів для педагогів та учнів. 

ЗНО 2021 ВІДБУДЕТЬСЯ У ЗАПЛАНОВАНІ ТЕРМІНИ

Пробне ЗНО, основна та додаткова сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2021року відбудуться у заплановані терміни незалежно від рівня епідемічної небезпеки у регіонах. Це передбачено змінами до постанови Уряду від 9 грудня 2020 р. №1236, які ухвалив Кабінет Міністрів.

Отже: 

  • пробне ЗНО відбудеться 10 квітня,
  • основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання – з 21 травня до 15 червня,
  • додаткова сесія ЗНО – з 26 червня до 16 липня. 

Більше деталей читайте за посиланнямДокладніше про особливості та перебіг ЗНО2021 читайте також на спеціальній сторінці сайту УЦОЯО.

 СТАРТУВАЛА ПРЕМІЯ ДЛЯ ВЧИТЕЛІВ GLOBAL TEACHER PRIZE UKRAINE 2021

Громадська спілка “Освіторія” оголосила про старт п'ятого, ювілейного сезону найпрестижнішої національної премії для вчителів-новаторів Global Teacher Prize Ukraine. Переможець отримає 250 000 гривень, поїздку на Global Education and Skills Forum, а також професійний розвиток та підтримку реалізації власних освітніх проєктів від "Освіторії".

Премія – частина світового руху Global Teacher Prize, "Нобелівки" для вчителів, яку започаткував арабський мільярдер та філантроп Санні Варкі, щоб підкреслити важливість і визнання вчителів на найвищому рівні. Переможець отримує 1 мільйон доларів США. Це одна з найбільших премій у світі за професійні досягнення, а у сфері освіти – перша та єдина премія такого масштабу.

Подати заявку на участь може кожен учитель до 1 серпня на сайті Преміїglobalteacherprize.org.ua. Номінувати улюблених педагогів можуть також учні, батьки, колеги та рідні. Ім’я переможця планується оголосити 2 жовтня 2021 року, у Міжнародний день учителя.

Докладніше про Global Teacher Prize Ukraine 2021 читайте ось тут.

 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО СТВОРЕННЯ МОДЕЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ПРОГРАМ
ДЛЯ 5-9 КЛАСІВ І ПРИЙОМ ПРОЄКТІВ ПРОГРАМ

Структурні компоненти модельної навчальної програми, її зміст і процедура надання грифа – про це йдеться у методичних рекомендаціях МОН для потенційних авторів та укладачів модельних навчальних програм для базової середньої освіти.

Модельна навчальна програма – документ, що визначає орієнтовну послідовність досягнення очікуваних результатів навчання, зміст предмета або інтегрованого курсу та види навчальної діяльності учнів та учениць. Така програма розробляється на основі Державного стандарту базової середньої освіти.

Щоби проєкт модельної навчальної розглянули для надання грифа, до Інституту модернізації змісту освіти до 30 квітня необхідно подати пакет документів, а сам проєкт програми має містити обов’язкові структурні компоненти.

Які саме документи і компоненти – докладно читайте у цій публікації на сайті МОН. Аось тут завантажуйте самі рекомендації для потенційних авторів та укладачів модельних навчальних програм.

 УЧНІВ ШКІЛ ЗАПРОШУЮТЬНА БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ З АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ

НАЕК "Енергоатом" оголошує про набір до безкоштовної онлайн-школи, яка допоможе ознайомитися із сучасним становищем та перспективами розвитку атомної енергетики в Україні. Після завершення навчання учасники отримають відповідні сертифікати, рекомендації для стажувань на українських енергетичних підприємствах, а також зможуть відвідати одну з атомних електростанцій.

Взяти участь у наборі на онлайн-школу можуть зокрема і школярі 9-11 класів.

Щоб податись на програму, потрібно:

  • написати есе на тему “Перспективи для молоді в атомній енергетиці” (до однієї сторінки),
  • заповнити реєстраційну анкету та додати до неї есе у форматі PDF.

Більше інформації – ось тут.

 19-23 КВІТНЯ – “СПІЛЬНО СИЛЬНО: ШКІЛЬНИЙ ТИЖДЕНЬ АКТИВІЗМУ”

Освітян та учнів 5-10 класів запрошують стати каталізаторами змін у своїх громадах, долучившись до ініціативи “Спільно Сильно: Шкільний тиждень активізму”, яка цьогоріч триватиме з 19 до 23 квітня.

Шкільний тиждень активізму – це можливість для освітян та учнів проаналізувати сильні сторони своїх громад, згенерувати ідеї та реалізувати одну з них протягом 5 днів. 

Докладніше про умови, створення команди, заявку на участь, етапи Тижня та призи читайте тут і у цій публікації МОН.

 ВІДЕОКУРС “ОСВІТНІ ПРАКТИКИ В ЧАСИ ІНФОДЕМІЇ”

Міністерство в партнерстві з Академією української преси та ГО “Інтерньюз-Україна” презентували відеокурс “Освітні практики в часи інфодемії”, створений за підтримки Медійної програми в Україні “Інтерньюз-Нетворк”.

Цьому передував посібник ”Освітні практики із запобігання інфодемії, або як не ізолюватися від правди”, підготовку якого розпочали майже рік тому.

Основу відеокурсу становив контент однойменного посібника, оновлений у березні2021 року конспектом лекції та її відеоверсією “Вакцини і вакцинація” задля дебанкінгу неправдивої інформації щодо вакцинації. Переглянути відеопрезентацію лекції “Вакцини і вакцинація” можна ось тут.

Ознайомитися з відеокурсом “Освітні практики в часи інфодемії” можна за цим посиланням.

Більше інформації – на порталі ”Медіосвіта та медіаграмотність”, на сайті Академії української преси та у цій публікації МОН.

 УНОРМОВАНО ПИТАННЯ ПЕРЕДПЛАТИ ДЛЯ ВИДАННЯ ПІДРУЧНИКІВ

Уряд ухвалив постанову, згідно з якою розпорядникам бюджетних коштів дозволяється здійснення попередньої оплати послуг, пов’язаних з виданням, придбанням та зберіганням підручників і посібників для здобувачів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, зокрема для осіб з особливими освітніми потребами та педагогічних працівників.

Необхідність таких змін виникла у зв'язку з тим, що минулого року через поширення COVID-19 була схвалена постанова Уряду, яка забороняла здійснення попередніх оплат товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти. Однак відсутність попередньої оплати могла призвести до затягування процесу видання підручників та посібників для учнів і педагогічних працівників. Задля уникнення таких ризиків Уряд вніс відповідні зміни.

Деталі – за посиланням

 В УКРАЇНІ СТВОРЯТЬ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ
З РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської буде створено інформаційний портал з метою осучаснення системи шкільного харчування. Портал міститиме всю ключову інформацію, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Основне завдання платформи полягає в інформуванні управлінців, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у закладах освіти. 

На порталі передбачені розділи з рекомендованим меню для шкіл і технологічними картками приготування страв, розділ про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами та відеоінструкції на різноманітні теми, зокрема "Сучасні форми організації шкільного харчування", "Впровадження системи HACCP", "Про закупівлі".

До розроблення сайту залучені МОН, МОЗ, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Держпродспоживслужба, експерти Команди підтримки реформ МОН, Центр громадського здоров’я України, Швейцарсько-український проект "Діємо для здоров'я", Асоціація дієтологів України, команда Євгена Клопотенка.

Також змістовну та технічну експертизу для проєкту нададуть Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) і Швейцарсько-український проєкт DECIDE. IT-партнером виступить SoftServe.

Докладніше про це читайте ось тут.

 





26.03.2021 | Aдмін

Вернутись назад











Погода в Україні Календар свят і подій Ця сторінка була відвідана Лічильник повідомлень разів з 01 січня 2014 року